BACK

for-architecture-green

FABER

PHOTOS

Autori: Oana Simionescu, Simina Cuc, Alexandra Maier, Pepe Peralta Guerrero, Alexandra Rigler, Sergiu Sabău, Maria Sgîrcea, Alexandra Spiridon
Locație: Peneș Curcanul nr. 4-5, Timișoara, România
Client: SC Proiect Faber SRL
Design: 2018-2020
Construcție: 2019-2020
Status lucrare: În construcție
Program: CULTURĂ, BIROURI
Colaboratori: Structură
SC PATH’S ROUT SRL, ing. Cornel Farcaș
SC PLAN DESIGN SRL, ing. Bogdan Trifa
Instalaţii electrice de curenţi tari şi curenţi slabi
SC RC TIM, ing. Zsolt Zsoke
SC CRUZEIROS SRL
Instalaţii termice şi de ventilaţie
SC CRUZEIROS SRL
SC UTG SIMEKA, ing. Andrei Szabo
Instalaţii sanitare
SC UTG SIMEKA, ing. Andrei Szabo
Instalaţii de iluminat exterior
SC ELDO PRODUCT SRL , ing. Doctor Ovidiu
Sistematizare verticală
SC PATH’S ROUT SRL, ing. Dan Percec
Scenariu de securitate la incendiu
SC VM IGNIS DESIGN SRL, Vică Mircea
antreprenor general:
SC Lumex SRL
antreprenor instalații:
SC Flexik SRL
Credit foto: nume
Descriere proiect: Clădirea FABER face parte dintr-un fost sit industrial important pentru oraș, în cartierul Fabric al Timișoarei, pe malul Begăi: fostele Fabrici Unite de Ulei și Săpun, acum cunoscute sub numele AZUR. Situl e important pentru că reprezintă locația inițială a unei afaceri care după perioada comunistă s-a întors la familia care a inițiat-o, familia Farber. Actualmente, fosta platformă industrială adăpostește o listă lungă de mici antreprenori și artiști, în timp ce proprietarii nu s-au aruncat încă în a reformula brutal conținutul parcelei, chiar dacă nu mai au activitate industrială aici de mai mult de o jumătate de secol.

Din punct de vedere urbanistic, situl se află în mijlocul unui spațiu în tranziție, ce conform viitorului PUG al orașului trebuie să se transforme într-o zonă cu funcțiuni mixte. Deși există diverse discuții despre modul în care s-ar putea dezvolta acest ansamblu, clădirea FABER este prima care a intrat în reabilitare.

Clădirea are o suprafață construită desfășurată de aproximativ 800 mp, structurată și distribuită cvasi-egal pe două niveluri – parter și etaj. La nivel de funcțiuni, parterul va acomoda o sală mare de evenimente, un foaier de acces, grupuri sanitare, zona de bistro cu bucătăria aferentă precum și un gang care va asigura accesul auto în interiorul parcelei. Etajul va acomoda zona de cowork și makerspace, alături de 2 săli de ședințe medii și 2 săli de ședințe mici, suprapuse. Circulația verticală este speculată sub forma unui aparat complex, compus din rampe de scări și podeste/platforme care asigură atât accesul în spațiile de la etaj cât și posibilitatea pentru diverse activități în exterior. În aceeași direcție de maximizare a potențialului spațiului exterior sunt amenajate terasa din curtea interioară și terasa de pe casă, care în primă fază va fi funcționalizată parțial sub forma unei platforme circulabile cu rol de belvedere înspre Bega.

Structurarea la nivel de organizații reflectă necesitățile spațiale ale fiecăreia, astfel încât Ambasada va opera parte din parter, operatorul coworkului, FOR va funcționa la etaj, iar Faber va gestiona sala mare de evenimente și una dintre sălile medii de ședințe de la etaj.

Fotografii/Imagini: Link!
Premii: nume + link

Cine suntem

Suntem la FABER – un mediu creativ multidisciplinar unde lucrăm inovativ in echipe faine, având la dispoziție: spații pentru muncă și prototipare, săli de ședințe și de evenimente, camere în aer liber, bistro și terasă spre Bega. Aici poți afla mai multe despre proiectul și procesul de reabilitare a clădirii.

Pentru a programa o vizită a casei FABER sau pentru orice fel de întrebări, ne poți contacta la:

0712345678 contact@f-o-r.ro