Obiect-poveste realizat de FOR în colaborare cu De la Irina și Ana Kun
În timpul șantierului pentru recondiționarea clădirii pe care astăzi o numim clădirea Faber, am descoperit o ștanță de alamă, un poanson, la baza fundațiilor. Ștanța se folosea în vechea fabrica de săpun, vopsele și uleiuri în procesul de fabricație a săpunului, mai precis la tăierea și inscripționarea calupurilor oarbe de săpun. Când am vizitat prima oară clădirea, în 2017 spațiile interioare încă purtau mirosul săpunului ce se fabrica aici: paciuli.
Conduși de dorința constantă de a explora creativ urmele trecutului nostru comun, am hotărât să dăm o nouă viață acestui artefact industrial. Așa s-a născut în FOR ideea săpunului FABER, idee care foarte repede s-a și materializat cu ajutorul imprimantelor 3D din atelier și s-a completat cu contribuția valoroasă a prietenilor creativi ai FOR.
Irina, creativ local cu experiență în crearea de produse cosmetice sustenabile, a creat rețeta săpunului astfel încât utilizatorul să retrăiască, alături de noi, descoperirea clădirii cu ajutorul parfumului de paciuli.
Ana Kun, artistă vizuală din Timișoara, a adus claritate poveștii noastre, ilustrând grafic și compunând textul care acompaniază săpunul.
Astfel, un produs comun, săpunul, devine un obiect – poveste care aduce împreună amprenta unei vechi ștanțe de săpun și semnul colectivului care a investit în procesul de reabilitare a clădirii, colectiv care și-a propus să continue astfel povestea unui loc special din Timișoara, dar și să înceapă o poveste nouă: una despre creativitate și despre puterea lui #împreună.