fbpx

PORTFOLIO

FABER – The Capacity Building

Clădirea FABER face parte dintr-un fost sit industrial important pentru oraș, în cartierul Fabric al Timișoarei, pe malul Begăi: fostele Fabrici Unite de Ulei și Săpun, acum cunoscute sub numele AZUR. Situl e important pentru că reprezintă locația inițială a unei afaceri care după perioada comunistă s-a întors la familia care a inițiat-o, familia Farber. Actualmente, fosta platformă industrială adăpostește o listă lungă de mici antreprenori și artiști, în timp ce proprietarii nu s-au aruncat încă în a reformula brutal conținutul parcelei, chiar dacă nu mai au activitate industrială aici de mai mult de o jumătate de secol.

Din punct de vedere urbanistic, situl se află în mijlocul unui spațiu în tranziție, ce conform viitorului PUG al orașului trebuie să se transforme într-o zonă cu funcțiuni mixte. Deși există diverse discuții despre modul în care s-ar putea dezvolta acest ansamblu, clădirea FABER este prima care a intrat în reabilitare.

Clădirea are o suprafață construită desfășurată de aproximativ 800 mp, structurată și distribuită cvasi-egal pe două niveluri – parter și etaj. La nivel de funcțiuni, parterul va acomoda o sală mare de evenimente, un foaier de acces, grupuri sanitare, zona de bistro cu bucătăria aferentă precum și un gang care va asigura accesul auto în interiorul parcelei. Etajul va acomoda zona de cowork și makerspace, alături de 2 săli de ședințe medii și 2 săli de ședințe mici, suprapuse. Circulația verticală este speculată sub forma unui aparat complex, compus din rampe de scări și podeste/platforme care asigură atât accesul în spațiile de la etaj cât și posibilitatea pentru diverse activități în exterior. În aceeași direcție de maximizare a potențialului spațiului exterior sunt amenajate terasa din curtea interioară și terasa de pe casă, care în primă fază va fi funcționalizată parțial sub forma unei platforme circulabile cu rol de belvedere înspre Bega.

Structurarea la nivel de organizații reflectă necesitățile spațiale ale fiecăreia, astfel încât Ambasada va opera parte din parter, operatorul coworkului, FOR va funcționa la etaj, iar Faber va gestiona sala mare de evenimente și una dintre sălile medii de ședințe de la etaj.

AUTORI

Oana Simionescu, Simina Cuc, Alexandra Maier, Pepe Peralta Guerrero, Alexandra Rigler, Sergiu Sabău, Maria Sgîrcea, Alexandra Spiridon

LOCATIE

Peneș Curcanul nr. 4-5,
Timișoara, România

DESIGN

2018-2020

STATUS LUCRARE

În construcție

CREDIT FOTO

Eugen Neacșu

CLIENT

SC Proiect Faber SRL

CONSTRUCȚIE

2019-2020

PROGRAM

Cultura, Birouri

COLABORATORI

Structură: SC PATH’S ROUT SRL, ing. Cornel Farcaș, SC PLAN DESIGN SRL, ing. Bogdan Trifa

Instalaţii electrice de curenţi tari şi curenţi slabi: SC RC TIM, ing. Zsolt Zsoke, SC CRUZEIROS SRL

Instalaţii termice şi de ventilaţie: SC CRUZEIROS SRL, SC UTG SIMEKA, ing. Andrei Szabo

Instalaţii sanitare: SC UTG SIMEKA, ing. Andrei Szabo

Instalaţii de iluminat exterior: SC ELDO PRODUCT SRL , ing. Doctor Ovidiu

Sistematizare verticală: SC PATH’S ROUT SRL, ing. Dan Percec

Scenariu de securitate la incendiu: SC VM IGNIS DESIGN SRL, Vică Mircea

Antreprenor general: SC Lumex SRL

Antreprenor instalații: SC Flexik SRL

Dezvoltare urbană

Din punct de vedere urbanistic, Faber se află în mijlocul unui spațiu în tranziție, ce conform viitorului PUG al orașului trebuie să se transforme într-o zonă cu funcțiuni mixte. Deși există diverse discuții despre modul în care s-ar putea dezvolta acest ansamblu, clădirea Faber este prima reabilitată. Speranța este ca pe viitor aceasta să ofere un model util asupra modului în care va evolua această porțiune din oraș în viitor.

Model de bună practică

Faber a fost gândit ca un model de bună practică la toate nivelurile, de la scara urbană până la clădirea în sine și șantierul de reabilitare; de la modelul de business la modul în care acesta va fi implementat prin proiectele care urmează să fie realizate pentru și împreună cu comunitatea locală.